Tafelopstellingen 

Systemisch werk gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de klas waar je in zit, de organisatie waarbinnen iemand werkt, een vereniging,  je sociale omgeving of relaties. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet, hoe je het doet en waarom je dit zo doet. 

 


"Wat is jouw plek? Wie hoort er allemaal bij? Is er balans tussen geven en nemen? 
De 3 basisprincipes van het systeem." 


 

Een tafelopstelling is een vorm van systemisch werk met als doel inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem.  In principe kun je elke vraag en elk systeem via een tafelopstelling onderzoeken.

Een tafelopstelling helpt bij het inzichtelijk krijgen van overlevingsmechanismen en patronen. Een patroon is eigenlijk niet meer dan een trucje dat we onszelf hebben aangeleerd. Zo´n trucje is vaak op jonge leeftijd ontstaan zodat we onszelf staande konden houden in een lastige situatie, zodat we onszelf gezien voelden of misschien wel om aandacht te krijgen of aardig gevonden te worden. Het trucje van toen is onderdeel geworden van ons leven, we zijn ons ermee gaan identificeren.

Zo'n patroon of mechanisme is ons tot bepaalde hoogte dienstbaar geweest maar begint op ten duur parten te spelen, tijdens een tafelopstelling ga je op zoek naar de behoefte onderliggend aan het patroon of mechanisme. Het is  wetenschappelijk bewezen dat beelden dieper doorwerken in het onderbewustzijn waardoor er sneller beweging ontstaat in bepaalde gestagneerde processen. 

In de praktijk zie ik vaak dat een tafelopstelling helpt datgene te vertellen waar woorden de lading niet dekken of wanneer het moeilijk is bepaalde zaken uit te spreken. Maar ook gaat het soms om een gevoel dat simpelweg niet te verwoorden is. Samen maken we het verhaal compleet en zichtbaar door poppetjes te kiezen en ze zo te plaatsen totdat het beeld klopt met je innerlijke beeld.