Systeem


Tafelopstellingen


Tafelopstellingen is een manier van systemisch werken waarbij het systeem letterlijk op tafel wordt gezet, bijvoorbeeld het gezin waarin je wordt geboren. Tijdens een tafelopstelling zet je op tafel wat je van binnen voelt en ervaart. Daarvoor gebruiken we veel verschillende materialen, beetje afhankelijk van wat jou aanspreekt. Welke beelden horen bij jou?

 

Een tafelopstelling heeft als doel inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem, de context waarin je leeft. 
 Het helpt bij het inzichtelijk krijgen van overlevingsmechanismen en patronen. Een patroon is eigenlijk niet meer dan een trucje dat we onszelf hebben aangeleerd. Zo´n trucje is vaak op jonge leeftijd ontstaan zodat we onszelf staande konden houden in een lastige situatie, zodat we onszelf gezien voelden of misschien wel om aandacht te krijgen of aardig gevonden te worden. Het trucje van toen is onderdeel geworden van ons leven, we zijn ons ermee gaan identificeren.

Zo'n patroon of mechanisme is ons tot bepaalde hoogte dienstbaar geweest maar begint op ten duur parten te spelen, tijdens een tafelopstelling ga je op zoek naar de behoefte onderliggend aan het patroon of mechanisme. Het is  wetenschappelijk bewezen dat beelden dieper doorwerken in het onderbewustzijn waardoor er sneller beweging ontstaat in bepaalde gestagneerde processen. 

In de praktijk zie ik vaak dat een tafelopstelling helpt datgene te vertellen waar woorden de lading niet dekken of wanneer het moeilijk is bepaalde zaken uit te spreken. Maar ook gaat het soms om een gevoel dat simpelweg niet te verwoorden is. Samen maken we het verhaal compleet en zichtbaar door poppetjes te kiezen en ze zo te plaatsen totdat het beeld klopt met je innerlijke beeld.

 

Familieopstelling

Een familieopstelling heeft hetzelfde principe als een tafelopstelling, alleen gebruiken we daar geen poppetjes voor maar vloerankers. Dit zijn druppelvormige platen die elk familielid representeren. Zo kun je dus je hele gezin van herkomst in de ruimte 'neerzetten'. Zodra je op één van de ankers plaatsneemt zul je van alles waarnemen en voelen. Dit maakt het werken met vloerankers heel tastbaar voor degene die een vraag heeft. Het geeft je de mogelijkheid letterlijk een andere plek in te nemen of balans te creëren. In de samenwerking met kind en ouders gebruik ik de vloerankers graag om ouders het perspectief van het kind te laten voelen daar waar het met de poppetjes misschien minder effectief blijkt te zijn. 

 

 

 

Inspiratiesessie

Soms heb je gewoon een beetje inspiratie nodig om weer verder te kunnen!

Loop je tegen bepaalde patronen aan? Ervaar je een blokkade in de communicatie met je kind, je partner of je werkgever. Weet je niet goed welke kant je op wilt met je leven? Heb je dromen maar worden ze geen werkelijkheid?
Heb je een andere vraag?

Tijdens een inspiratiesessie gaan we opzoek naar een antwoord! Laagdrempelig samen op reis, we zullen het een ander tegenkomen en hopelijk schijnt het een lichtje zodat jouw vraag mogelijk beantwoord wordt.

Mocht je na deze inspiratiesessie behoefte hebben aan verdieping, ondersteuning in het ombuigen van een patroon of ontdekken wat jij nodig hebt om jouw dromen werkelijkheid te maken, dan ben je welkom om een vervolg afspraak te plannen!