Een familieopstelling heeft als doel inzicht te krijgen in jouw eigen plek binnen een systeem en jouw verhouding met de anderen in dat systeem, de context waarin je leeft. De juiste plek in een systeem innemen zorgt ervoor dat je balans en rust kunt ervaren in het leven. Je kent je grenzen en behoeftes, en weet veerkrachtig om te gaan met tegenslagen en uitdagingen. Je volgt je hart!
Een verschuiving binnen een systeem heeft vele oorzaken en gevolgen voor je gevoel van veiligheid, zelfvertrouwen en autonomie. 
Soms ben jij je al bewust van het verhaal van jouw kerngezin maar soms voel je of weet je alleen dat je iets anders zou willen maar kun je er nog geen contact mee maken of vind je de woorden er niet voor.

Een familieopstelling kan bijdragen aan het inzichtelijk krijgen van jouw plek en de bij behorende behoeftes, mechanismen en patronen die daarbij horen. Een patroon en een copingmechanisme is eigenlijk niet meer dan een trucje dat we onszelf hebben aangeleerd. Zo´n trucje is vaak op jonge leeftijd ontstaan zodat we onszelf staande konden houden in een lastige situatie, zodat we onszelf gezien voelden of misschien wel om aandacht te krijgen of aardig gevonden te worden... een pleister op de wond!
Het trucje van toen is onderdeel geworden van ons leven, we zijn ons ermee gaan identificeren.

Zo'n patroon of mechanisme is ons tot bepaalde hoogte dienstbaar geweest maar begint op ten duur parten te spelen, tijdens een tafelopstelling ga je op zoek naar de behoefte onderliggend aan het patroon of mechanisme.

 

In mijn praktijk worden familieopstellingen gedaan door middel van tafelopstellingen met poppetjes of met vloerankers.

Een tafelopstelling is een manier van systemisch werken waarbij het systeem letterlijk op tafel wordt gezet, bijvoorbeeld het gezin waarin je wordt geboren. Tijdens een tafelopstelling zet je op tafel wat je van binnen voelt en ervaart. Daarvoor gebruiken we veel verschillende materialen, beetje afhankelijk van wat jou aanspreekt. Welke beelden horen bij jou?

Een tafelopstelling helpt datgene te vertellen waar woorden de lading niet dekken of wanneer het moeilijk is bepaalde zaken uit te spreken. Maar ook gaat het soms om een gevoel dat simpelweg niet te verwoorden is. Samen maken we het verhaal compleet en zichtbaar door poppetjes te kiezen en ze zo te plaatsen totdat het beeld klopt met je innerlijke beeld. Daarnaast biedt een tafelopstelling de mogelijkheid om beweging aan te brengen, een stap te zetten of je plek te kiezen doordat een opstelling doorwerkt via het onderbewustzijn. 

Inspiratiesessie

Opstellen met vloerankers

Werken met vloerankers heeft hetzelfde principe als een tafelopstelling, alleen gebruiken we daar geen poppetjes voor maar druppelvormige ankers die elk lid van een gezin of een bepaalde behoefte of wens representeren. Zodra je op één van de ankers plaatsneemt zul je van alles waarnemen en voelen. Dit maakt het werken met vloerankers heel tastbaar voor degene die een vraag heeft. Het geeft je de mogelijkheid letterlijk een andere plek in te nemen of balans te creëren. In de samenwerking met kind en ouders gebruik ik de vloerankers graag om ouders het perspectief van het kind te laten voelen daar waar het met de poppetjes misschien minder effectief blijkt te zijn. 

 

Een familieopstelling kan inzicht geven wanneer:

 • jij je afgewezen voelt
 • je het lastig vind om keuzes te maken of om beslissingen te nemen
 • jij jezelf herkent in codependentie 
 • het lukt je niet om relaties in stand te houden
 • je altijd op zoek ben naar goedkeuring of bevestiging van buitenaf 
 • je worstelt met onzekerheid
 • het moeilijk is emoties volledig toe te laten
 • je worstelt met jaloerse gevoelens
 • jij je aanpast aan anderen of please gedrag vertoond 
 • jij  moeite hebt met grenzen aangeven
 • je worstelt met perfectionisme
 • teveel verantwoordelijkheid draagt
 • je vastloopt in dezelfde patronen
 • het leven als zwaar en stroperig aanvoelt 
 • wanneer je vaak moe bent

 

Soms heb je gewoon een beetje inspiratie nodig om weer verder te kunnen!

Merk je dat je vastloopt?
Je hoofd het ene zegt terwijl je hart iets anders roept?
Ervaar je een blokkade in de communicatie met je kind, je partner of je werkgever?
Weet je niet goed welke kant je op wilt met je leven?
Heb je dromen maar worden ze geen werkelijkheid?
Heb je een andere vraag?

Tijdens een inspiratiesessie gaan we opzoek naar een antwoord! Laagdrempelig samen op reis, we zullen het een ander tegenkomen en hopelijk schijnt het een lichtje zodat jouw vraag mogelijk beantwoord wordt.

Mocht je na deze inspiratiesessie behoefte hebben aan verdieping, ondersteuning in het ombuigen van een patroon of ontdekken wat jij nodig hebt om jouw dromen werkelijkheid te maken, dan ben je welkom om een vervolg afspraak te plannen!