Ademhaling

 

Ademhalen, het gaat vanzelf!

Ademhalen is een onbewust proces dat wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel, we halen gemiddeld zo'n 12 tot 18x per minuut adem.

Maar heb je al eens gehoord van bewuste ademhaling?

Bewust ademhalen heeft vele voordelen, het ontspant een gespannen zenuwstelsel, ondersteunt in het helpen reguleren van emoties. Het zorgt voor een ontspannen slaap, helpt bij het leren loslaten van prikkels en draagt bij aan het ontwikkelen van een steviger basisvertrouwen.

Bewust ademhalen helpt kinderen die overprikkeld, druk of overweldigd thuiskomen na een lange dag school. Of kinderen die overspoelt raken door hun eigen emoties zoals angst, boosheid en verdriet. Bewust ademen helpt ontspannen tijdens de stoelgang bij kinderen met poepproblemen, en het draagt bij aan het vergoten van de concentratie en focus op taken.

Er zijn heel veel grappige en leuke oefeningen die kinderen introduceren met de voordelen van bewust ademhalen, daarnaast geeft het ontdekken van iets wat werkt én iets wat je heel gemakkelijk zelf kunt toepassen een gevoel van houvast, regie.

Een aantal oefeningen op een rijtje die het proberen waard zijn, voor jullie kind en voor jou:

 • Tellen:
  adem rustig in door je neus en tel hoelang deze normale ademhaling duurt. Adem 2x zo lang rustig uit via je mond. Wat voel je in lijf?

 • Fietspomp:
  Verzin in je fantasie dat je een band op pompt met een fietspomp. Wanneer je het handvat naar boven trekt adem je in door je neus. Vervolgens duw je denkbeeldig het handvat omlaag. Dit doe je terwijl je via je mond uitademt. Daarbij maak je het geluid van de lucht die de band vult: sjjjjttttttttttt. Herhaal dit totdat jouw denkbeeldige band is volgepompt.
 • Veertje:
  Zoek een veer van een vogel, leg deze op je handpalm. Adem in door je neus en blaas heel zachtjes via je mond tegen het veertje. Waait het ver weg? En als je het nog eens op je hand legt, inademt door je neus en heel hard uitademt via je mond? Waait het dan verder weg?
 • Ballon:
  Doe alsof je een ballon vastpakt. Tuit je lippen, adem in via je neus en blaas heel zachtjes uit door je mond. Heel langzaam totdat je longen leeg zijn. Hoe groot is jouw ballon?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.