De fontein

 

Ontdek je plek!

Om hardnekkige patronen en gedrag te kunnen doorbreken is het belangrijk inzicht te krijgen in het familiesysteem. We worden allemaal geboren in zo'n systeem, ook al blijven we er niet altijd deel van. Niet alle kinderen is het gegund om woonachtig te blijven in hun gezinssysteem, denk bijvoorbeeld aan adoptie of uithuisplaatsing. Maar een familiesysteem kan ook onderhevig zijn aan verandering of beweging, zoals wanneer er een lid overlijdt of het gezin verlaat door bijvoorbeeld scheiding of een gevangenisstraf of langdurige opname. Wanneer er sprake is van trauma, problemen of levens veranderende gebeurtenissen dan kan een lid van een systeem misschien wel fysiek aanwezig blijven maar emotioneel afwezig voelen.

Deze disbalans zal opgevangen worden door de overige leden, je verlaat je plek!

 

De fontein is een mooie metafoor om het familiesysteem zichtbaar te maken.

Om het gedrag of de hulpvraag een kind te begrijpen is het belangrijk op zoek te gaan naar de plek van de ouder in zijn/haar eigen systeem van herkomst. De plek die jij had in het gezin met jouw ouders en eventuele broers en zussen, geeft inzicht in de plek die jullie kind inneemt. Vaak komen we hierin tot de conclusie dat jij 'iets moest doen' om de disbalans op te lossen, je stond niet op jouw plek dit werkt door in de generatie na jou, in jullie kind.

Wanneer je jouw eigen plek ontdekt en hier leert te staan, vind je rust. Je laat los wat van de ander is, bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid die je nog steeds voor jouw ouders draagt. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven. 

Ontdek jouw plek en help je kind daarmee zijn/haar eigen plek te kennen!

 

Boekentip: De fontein, vind je plek - Grip op je leven door inzicht in je familiesysteem (Els van Steijn)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.