De zorgenpot

 

Gefronste wenkbrauwen, onrustig lijf, hoofdpijn of buikpijn. Zorgen maken!
Een hoofd dat overuren draait met 'wat als-jes'.
Beren op jouw weg zien en een emmer hebben die overloopt van zorgen en spanningen.

De mate van zorgen maken verschilt per persoon. Dit is o.a. afhankelijk van je persoonlijkheid en de voorbeelden om je heen. Maar ook natuurlijk datgene wat het leven je voorschotelt, en hoe je hiermee om leert gaan.

Zorgen maken heeft te maken met onzekerheid en de angst om los te laten. De behoefte hebben om controle te hebben over een situatie. Zorgen maken kost enorm veel energie! Niet alleen mentaal maar ook fysiek kunnen er klachten ontstaan wanneer je lang en overmatig zorgen hebt. 
Soms is het hebben van zorgen niet te vermijden, bijvoorbeeld wanneer een life event de grond onder je voeten laat schudden.

Wel kunnen jij en je kind(eren) leren anders om te gaan met zorgen maken:

  1. De zorgenpot is hier een uitstekend middel voor. Opschrijven wat er in je hoofd zit en in de pot stoppen.
    Zo plaatst je de zorgen buiten jezelf, al is het maar voor even. Op een later moment kun je jouw zorgen weer erbij pakken en bespreekbaar maken bijvoorbeeld tijdens een gemeenschappelijk moment met je partner of met het hele gezin wanneer het een kind betreft. 
  2. Ademen, we doen het allemaal onbewust om in leven te blijven. Echter we kunnen ook bewust ademhalen, met als doel wat meer in het lichaam te zakken en dus minder nadruk op het hoofd -het denken- te krijgen. 
    Tevens helpt dit de stresslevels te verlagen die verhoogd raken wanneer iemand zich zorgen maakt.
    Een paar keer diep inademen via je neus en langzaam uitblazen via je mond helpt al wat meer bij jezelf te komen.
  3. Als derde tip wil ik je uitnodigen te onderzoeken wat er verscholen ligt onder het hebben van zorgen. Gaat het om de angst fouten te maken? Is het moeilijk om te vertrouwen op jezelf? Heb je nou eenmaal geleerd zo met bepaalde zaken om te gaan? 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.