Heimwee op vakantie

 

Het is bijna zover, zomervakantie!
De voorpret kan beginnen...To do lijstjes worden gemaakt, bezienswaardigheden worden uitgezocht en de route wordt gepland.

Echter niet voor iedereen is op vakantie gaan zo'n pret.
Heimwee op vakantie!

Maar wat is heimwee nou eigenlijk?
Heimwee is een verlangen naar thuis, naar het bekende. Dus zelfs wanneer papa, mama, broertjes en zussen mee zijn op vakantie, het gemis naar het bekende blijft.


Heimwee kan het leven van een kind) maar ook dat van een volwassene) behoorlijk in de weg staan. Naast de angst en de wens terug naar de veiligheid te keren kan heimwee zich ook uiten in fysieke klachten. lusteloosheid, braken, hoofdpijn en zelf koorts kunnen klachten zijn die ontstaan door het hebben van heimwee. Een stressreactie!

Vrijwel alle kinderen hebben weleens last van heimwee, met name in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Vaak gaan heimweegevoelens na een aantal dagen weg, je hebt je draai gevonden, je weet wat je kunt verwachten en je voelt je ontspannen. Het onbekende wordt bekend!

Dit geldt niet in alle gevallen, bij sommige kinderen is de heimwee zo hardnekkig dat op vakantie gaan onmogelijk lijkt. Belangrijk is op zoek te gaan naar manieren om het te ondersteunen om in kleine stapjes weg te leren gaan uit de vertrouwde omgeving. Met als doel om te leren gaan met verandering en hier vertrouwen in te krijgen. 

 

Tips voor heimwee op vakantie:

  • Maak de heimwee bespreekbaar
    Het is geen aanstellerij of overgevoelige reactie. Heimwee is heel normaal en 95% van de Nederlandse bevolking heeft ooit last (gehad) van heimwee. Ook al herken je als ouders deze gevoelens niet vanuit je eigen ervaring, probeer de heimweegevoelens van het kind niet te bagatelliseren.

  • Toon begrip en geef vertrouwen
    Probeer niet boos of teleurgesteld omdat de heimwee wellicht wat roet in het eten gooit doordat de planning wat aangepast moet worden. Het is oké ook mét heimwee!
    Toon begrip en laat jouw zoon of dochter weten dat je erop vertrouwd dat het goed komt, ook met de heimwee. 

  • Zorg voor voorspelbaarheid en overzicht
    Ga virtueel op reis! Onderzoek ruim voor vertrek de website van de camping. Bekijk samen de plattegrond,  bekijk de zwembaden, de mini-disco, de kinderboerderij.
    Ga al een keer samen naar het vliegveld. Waar parkeren jullie, welke lunch? Waar is de terminal? 

  • Zorg voor afleiding 
    Dat zorgelijke hoofdje zal de hele reis zeggen dat het terug naar huis wil, het lijf voelt dit en wilt weg.
    Fysieke beweging helpt het brein in beweging te komen. Moeten jullie lang in de auto zitten? Neem op tijd pauze en doe even een dansje samen, huppel over de parkeerplaats, trek een sprintje.
    Lang wachten op het vliegveld? Maak samen een wandeling, neem een springtouw of bal mee, beweeg!

      Doe een leuk spelletje samen terwijl je onderweg bent. Begin met een woord en laat de ander het volgende
      woord kiezen, dan is de volgende aan de beurt. Wat een grappig verhaal ontstaat er!
      'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' of een variant hierop: 'Wat hoor jij wel en wat hoor jij niet?', beiden spelletjes die
      de focus op de zintuigen leggen en helpen afgeleid te raken van de angstgedachten én de tijd gaat een stuk
      sneller als je lol hebt ;-) 
     

       Help het lichaam met spanning ontladen! Doe samen een ontspanningsoefening. Doe alsof je een ballon
       gaat opblazen. Je tuit je lippen, neemt via je neus een diepe teug, en blaast via je mond de lucht uit... Wie
       heeft de grootste ballon? 

 

  • Zorg voor bekende geuren of rituelen
    Neem een eigen kussensloop mee gewassen met de wasverzachter waar jouw kind zo van houdt. Neem dezelfde geurkaas mee die thuis in de woonkamer brandt. Lees s' avonds uit dat zelfde boekje voor en houdt het zelfde bed ritueel. 

 

       

 

 

      

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.