De G's

 

De G's,
officieel zijn het er 5.
Gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag en gevolg. Een cirkel van G's die je flink bezig kunnen houden wanneer je niet weet hoe deze te doorbreken!

Gebeurtenissen overkomen je, niet altijd kun je alles sturen wat voor je voeten komt, hoe je ermee omgaat dát is een 2e.

Denken doen we allemaal, het grootste deel van onze gedachten zijn onbewust en helaas niet altijd even positief. Hoe je over jezelf- of over een gebeurtenis denkt wordt vaak gekleurd door het verhaal wat je over jezelf bent gaan geloven, ontstaan vanuit overtuigingen en projecties.

Iets wat we ook allemaal doen is voelen, de een wat bewuster dan de ander. Gevoel wordt gestuurd door fysieke sensaties, gedachten maar ook door onze emoties. De een benadert het voelen vanuit het hoofd en de ander vanuit het lichaam.

Hoe we ons gedragen, de gedragsmatigheden die we laten zien, ontstaat door interne en externe prikkels. Wanneer je bijvoorbeeld boos bent en je ervoor kiest heel hard de deur dicht te slaan dan zal de energie (interne prikkel) van de boosheid je ertoe bewegen deze er letterlijk uit te knallen. Daarnaast zijn externe prikkels dus ook van invloed op gedrag, bijvoorbeeld het voorbeeld dat ouders geven rondom boosheid en uiting geven ervan. Maar ook de reactie van de omgeving op het gedrag wat je vertoont draagt bij aan hoe gedrag zich ontwikkelt.

De laatste G gaat over gevolg, zoals elke oorzaak eindigt. Het gevolg is dus heel erg afhankelijk van de gedachten, gevoelens en het gedrag.

Omdat alles G’s met elkaar verbonden zijn en we erachter zijn gekomen dat gebeurtenissen ons overkomen, gedachten, gevoelens en gedrag hier een gevolg van zijn blijven we in die vicieuze cirkel hangen. Maar hebben we dan echt geen invloed op deze cirkel?

Jazeker wel! Op onze gedachten!
Een negatieve mindset is ergens ontstaan, maar heeft deze eigenlijk wel gelijk?

Door samen met een kind een G-schema in te vullen van gebeurtenis t/m gevolg krijg je inzicht in deze cirkel. Dit geeft tevens de ruimte om eens te onderzoeken wat het denken van een helpende gedachte kan betekenen voor de negatieve G-cirkel.

Gebeurtenis: Ik vind het spannend om weer naar dansles te gaan, ze keken me stom aan
Gedachte: ze weer zo kijken, ik kan toch ook niet dansen…
Gevoel: Buikpijn krijgen (somatiseren)
Gedrag: Thuisblijven (vermijden)
Gevolg: Ik stop met dansles, ik vind het stom

Helpende gedachte: Ik hou van dansen, ik ga genieten!
Gevoel:
 Ik voel me sterk
Gedrag: vanuit kracht naar dansles gaan (niet meer vermijden)
Gevolg: misschien vinden ze me gewoon heel goed
Gebeurtenis: ik heb zin in dansles

Oefening baart kunst!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.