Groeien

Groeien

Van de ene kant gaat het vanzelf: van baby naar peuter, van kleuter naar schoolkind. De puberteit komt daarna langzaam in zicht om vervolgens verder te groeien tot jongvolwassene, de vleugels uit te slaan en het nest te verlaten, op weg naar een leven als volwassene.

Aan de andere kant betekent groei ook vallen en op staan. Bijvoorbeeld bij het leren fietsen.

Startend met een loopfietsje, gaan oefenen op een driewieler en als dit goed gaat én je bent groot genoeg dan stap je over op een kinderfiets met zijwieltjes. Je oefent erop los en als je heel moedig bent dan probeer je het met de zijwieltjes iets in de lucht getild, of bijvoorbeeld met een bezemsteel in de bagagedrager geduwd door één van je ouders. Totdat je voelt waar de balans ligt, om tot dit punt te komen zal je vallen, de struiken in fietsen en wellicht willen stoppen. Maar je zet door, en het is gelukt .. Je kunt fietsen, helemaal zelf!

De metafoor van het leren fietsen lijkt een beetje op een groeitraject binnen mijn praktijk.

We maken een plan! We stellen doelen op, bespreken jouw veranderwens en gaan samen op pad. Je krijgt inzicht in jezelf, herontdekt alles wat in je schatkist zit en gaat oefenen. Je leert handvaten toe te passen op momenten dat je ze herinnert, maar raakt soms nog overweldigd wanneer er plotseling een uitdaging voor je voeten ligt. Soms moet je wachten op de groei van de rest van het gezin, en hebben ouders even tijd nodig zich bewust te worden van hun eigen patronen. Dit voelt een beetje als stilstand, echter de groei gaat onder de oppervlakte gestaag verder.
Het komt ook wel eens voor dat het de eerste tijd gigantisch berg op gaat maar dat je op een gegeven moment toch het gevoel krijgt te stagneren, even pas op de plaatst en samen terugkijken naar waar we vandaan komen! Welke stappen hebben we al gezet? Wat gaat wél al heel goed?

Groeien is een proces! Stap voor stap, met vallen en weer op staan. Er zit geen tijd aan verbonden en kent geen voorwaarden. Het is een ontdekkingsreis waarin jij steeds weer een beetje meer vertrouwen wint!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.