HSP feiten en fabels

HSP is tegenwoordig veel in het nieuws, hoe meer erover gesproken en geschreven wordt, des te meer fabels in de lucht.

Wat is HSP nou eigenlijk?
HSP staat voor hoog sensitief persoon, dit heeft te maken met de werking van het brein. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het HSP brein innerlijke en binnenkomende prikkels gedetailleerde verwerkt. Waardoor je dus eigenlijk intenser voelt, ziet, ruikt, hoort, voelt en beleeft.

 

 

Feit of fabel?

 

 • HSP is een afwijking!
  Dit is absoluut een fabel! Je bent niet raar of hebt geen afwijking als je HSP' er bent. HSP is een deel van je persoonlijkheid, een kenmerk!

 • HSP' ers zijn aanstellers
  Fabel! Ik kan me goed voorstellen dat een persoon met HSP kenmerken soms als aansteller wordt gezien door iemand die dit persoonlijkheidskenmerk niet bezit, doordat de HSP intenser ervaart en soms reageert.

 • Alle HSP' ers zijn hoogbegaafd
  Dit is een fabel. Niet alle HSP'ers zijn ook HB, maar uit onderzoek is wel gebleken dat alle hoogbegaafden onder ons ook HSP zijn ( Zijnsluik, Tessa Kiesboom) 

 • Overprikkeling is een kenmerk van HSP
  Ook dit is een fabel. Overprikkeling is in principe geen kenmerk van HSP maar komt wel veel voor bij mensen die hoog sensitief zijn, als kenmerk van een disbalans bijvoorbeeld door stress.

 • HSP' ers zijn erg empatisch en intuïtief
  Dit is een feit! De HSP persoonlijkheid heeft het talent goed af te stemmen op een ander, onder andere door de verfijnde informatie verwerking en het kunnen ervaren van de behoefte van de ander.

 • Alle HSP' ers zijn onzeker!
  Een beetje fabel en een beetje feit, laten we het nuanceren. Terugkijkend naar de eerste 1000 dagen van een HSP' er is er bijna altijd een stressor rondom de start van het leven te ontdekken. Of het nou gaat om problemen rondom conceptie of zwangerschap, of complicaties tijdens de geboorte of in het 1e levensjaar. Deze ervaringen brengen het basisvertrouwen aan het wankelen en de zintuigen fungeren als een soort 'waarschuwingssysteem', hyperalertheid. Deze alertheid wordt later na in de persoonlijkheid en breinstructuur geïntegreerd. een verminderd basisvertrouwen uit zich vaak in onzekerheid en twijfel. Feitelijk staat dit los van HSP maar is het een gevolg van een ervaring die zich uit in de persoonlijkheid.

 

 • HSP uit zich bij iedereen hetzelfde
  Fabel! We zijn allemaal uniek ook al herkennen velen van ons zich in de hoogsensitieve persoonlijkheid, ons persoontje is uit veel meer facetten opgebouwd! Dit is o.a. afhankelijk van het nestje waarin je werd geboren en de ervaringen die je opdoet. Zo is de ene HSP' er een absolute extrovert die alle feestjes af gaat en een ander kiest ervoor om zijn/haar cocon te blijven. De ene HSP' er is wat terughoudender en de ander heeft een hele duidelijke, sterke eigen wil ( boekentip voor ouders: 'Het hooggevoelig kind met een sterke wil').

 

 • Als HSP beleef je alles intens
  Feit! En dit geldt voor beide kanten van de weegschaal, positief en negatief. Hoge hoogtes en diepe laagtes. intens kunnen ervaren, beleven en genieten. Balans is het sleutelwoord voor de HSP' er , jong en oud.
  Leer je HSP kennen!
  Een goede balans tussen prikkels binnenkrijgen en ont- prikkelen ontdekken, leren herkennen van de werking van jouw voelsprieten, werken aan het basisvertrouwen door lichaamsbewustzijn te vergroten. Leren onderscheid te maken tussen wat van jezelf is en wat van de ander is. En vooral jouw prachtige hoog sensitieve persoonlijkheid accepteren!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.