Systemisch werken

 

Wat is houdt systemisch werken eigenlijk in?

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Bijvoorbeeld je gezin van herkomst of je huidige gezin, samen met je partner en kind(eren).
Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt bepalen (vaak onbewust) wat je doet, hoe je het doet en waarom je dit zo doet.

Bij systemisch werken kun je denken aan een familieopstelling waarbij representanten ingezet worden, werken met vloerankers of een tafelopstelling(zoals op de afbeelding) .

Deze manier van werken kan jou helpen om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, en je verhouding tot de andere 'deelnemers'. Je leert ervaren waar je
belemmeringen zitten en waar een bepaald gedragspatroon is ontstaan.

Systemisch werken kan leiden tot inzicht, acceptatie en kan een sleutel zijn tot oplossingen. Eigenlijk is het een  weergave van de context waarin je bent geboren, opgroeit en leeft.
Het kan bijvoorbeeld angsten, doelen die je niet bereikt, relatieproblemen en valkuilen zichtbaar maken. Door herkenning van de dynamiek is verandering mogelijk, waardoor er weer doorstroming ontstaat. Het kan je helpen in je kracht te komen te staan, ervaringen los te koppelen van wie je bent, trauma te verwerken, dromen te verwezenlijken, relaties te herstellen, je wonden te helen.

Q&A

 • Is systemisch werken geschikt voor elke hulpvraag?
  Ja, in principe kun je alles opstellen. Een probleem, een klacht, een wens of verlangen.
 • Heb je kennis nodig van systemisch werken om een sessie te plannen?
  Nee! Stap er blanco in, dat wat zichtbaar wilt worden, dient zich aan!
 • Werk het bij iedereen?
  In principe komt er dat in beweging wat jij nodig hebt, voorbereidend bespreken we jouw vraag en behoefte om af te stemmen of verwachtingen en mogelijkheden met elkaar overeenkomen.
 • Bestaat systemisch werk uit 1 of meerdere sessies?
  Dit is heel verschillend en afhankelijk van de vraag en de behoefte van de vraagsteller. Soms is een eenmalige opstelling voor het moment voldoende om in beweging te komen. En in andere situaties is het nodig om een of meerdere vervolgsessies te plannen.

  Twijfel je of het bij je past? Tijdens een gratis kennismakingsgesprek bespreken we jouw vraag en mijn mogelijkheden, is er een match dan zie ik je graag terug voor een opstelling. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.