Puberteit

'Hij heeft een grote mond, zijn kamer is een zooi, hij liegt over alles en alles wat ik zeg lijkt niet aan te komen...Het is echt een lastige puber!'

Óf heeft hij een lastig puberbrein? 
Bingo! Het brein van een puber is onderhevig aan enorme veranderingen tijdens de puberteit. Verbindingen worden losgekoppeld, nieuwe verbindingen worden gelegd en de hersengebieden zijn volop in ontwikkeling. Niet niks, en wat dacht je van al die hormonen die in beweging zijn en dat veranderde lichaam?

Voor pubers is het beoordelen van sociale tekens vanuit de omgeving lastig, hierdoor voelt de puber zich sneller aangevallen of afgewezen.
Ook al denkt het puberbrein al volwassen te zijn en consequenties van keuzes te kunnen overzien, schijn bedriegt. Het puberbrein houdt vooral van een 'Quick fix'. Het wil nu Snapchatten en dat huiswerk komt later wel. Het puberbrein heeft wat hulp nodig bij plannen en overzicht creëren. En reageert vaak wat opstandig wanneer jij als ouders hem hieraan herinnert. Dit geldt ook voor grenzen, hoe duidelijker de grens hoe harder het puberbrein er tegenaan wilt schoppen. Dit vraagt om consequent blijven en een lange adem als ouders, en om veerkracht. 

Ben je er als ouders van bewust dat het gedrag  van je puber voortkomt uit al die ontwikkelingen, en dus niks te maken heeft met jou persoonlijk.  Je puber doet echt haar/zijn best op dit moment. Humor is dan ook hier het beste medicijn, en ik weet zeker dat er straks een moment komt dat jullie er samen hard om kunnen lachen!

Reactie plaatsen

Reacties

Nathalie Verdonschot
een jaar geleden

Helder en herkenbaar blogje. En zo is het. Maar maakt het niet makkelijker, ook al hebben we de wetenschap. Hihihi