Opvoedstijl

Welke soort ouder ben jij?

Wist je dat jouw opvoedstijl voor een groot deel beïnvloed wordt door je eigen opvoeding? De manier van opvoeden wordt onder andere ‘gekleurd’ door je eigen ervaringen, je persoonlijkheid en de omgeving.

Wat is de beste opvoeding? Laat ik vooropstellen dat we allemaal ons beste best doen met de ervaringen en kennis van dit moment. Er is geen goed of fout, wel is er altijd ruimte voor bewustwording en groei.

Factoren die van invloed zijn, vormend zijn:

  • Jouw plaatje: de relatie met jouw partner of de andere ouder, en zijn/haar opvoedstijl. Jullie woonsituatie en jouw baan. Alles bepalend voor hoeveel tijd je bijvoorbeeld doorbrengt met je kind of de mate van stress en spanning die je ervaart.
  • Een beetje jij: Jouw eigen temperament is bepalend voor de manier waarop je opvoedt. Ben jij van nature geduldig of juist een heethoofd?
  • Jouw eigen ervaringen: hoe werd jij vroeger opgevoed? Je neemt automatisch de dingen die je fijn vond mee en vermijdt soms manieren van opvoeden die jezelf als niet prettig hebt ervaren. Óf je herhaalt dat wat eigenlijk disfunctioneel voor jou was omdat jij je dit nog niet bewust wordt.
  • De omgeving: hoe voeden familieleden hun kinderen op? Of vriendin of anderen in jullie sociale omgeving. Ook deze context is van invloed op jouw opvoedstijl. Dit is namelijk je referentiekader.

Een kind is in balans wanneer er een gezonde mate van autonomie, zelfvertrouwen, grenzen en veerkracht aanwezig is. Met onze opvoeding kunnen we hier een belangrijk bijdrage aan leveren.

Omdat er geen ‘perfecte’ opvoedstijl is maar het eigenlijk om maatwerk gaat hier een aantal tips:

  • Neem je eigen ervaringen onder de loep. Ook jouw ouders deden hun beste best, maar was dit het meest passend voor jou? En zo niet, wat had je dan wél nodig gehad?
    Merk je dat je deze behoefte projecteert op jullie kind waardoor je een patroon herhaalt?
    (Bijvoorbeeld de angstige ouder die het angstige kind wil beschermen tegen de boze wereld)
  • Past jouw opvoedstijl daadwerkelijk bij jou, of doe je wat jou geleerd is of doe je wat van jouw omgeving verwacht wordt?
  • Past jouw opvoedstijl bij jouw kind? Welke persoonlijkheid en karakter heeft hij/zij?
  • Waar lopen jullie tegen aan in de opvoeding? In deze vraag vind je tevens het antwoord.


Een kind heeft behoefte aan grenzen, maar heeft ook de ruimte nodig om fouten te mogen maken.
Een kind heeft recht op een stukje inspraak, niet om de volledige regie over te nemen maar om te leren ook een stem te hebben.
Een kind leert gezonde grenzen te herkennen en aan te geven door deze te ontdekken en te krijgen. Een kind verdiend een eigen ervaring, een eigen ontdekkingsreis van vallen en opstaan met het vertrouwen dat papa en mama er altijd zullen zijn!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.