Machteloosheid in de puberteit

Machteloosheid in de puberteit

Machteloosheid in de puberteit: Hoe omgaan met dit gevoel?

 

Ouderschap is een van de meest waardevolle, maar ook uitdagende rollen in het leven. Als ouder wil je niets liever dan je kind gelukkig zien, veilig houden en helpen groeien tot een evenwichtig persoon. Toch zijn er momenten waarop je je volledig machteloos kunt voelen—wanneer je kind worstelt met iets dat jij niet kunt oplossen, wanneer je advies in de wind wordt geslagen of wanneer je simpelweg niet weet wat de juiste aanpak is.

 

Machteloosheid ontstaat wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over een situatie of geen invloed kunt uitoefenen op het gedrag of welzijn van de ander.
Machteloosheid in de opvoeding tijdens de puberteit is een veelvoorkomend gevoel bij ouders.

 

Waarom juist in de puberteit?

1. De ouder-kind relatie veranderd
Pubers zoeken naar autonomie, testen grenzen en vertonen soms uitdagend gedrag, dit kan ouders het gevoel geven dat ze de controle verliezen.

2. Sterke emoties en stemmingswisselingen
Hormonale veranderingen kunnen zorgen voor prikkelbaarheid en conflicten.

3. Grensverlegging en onafhankelijkheid
Pubers willen zelf beslissingen nemen en accepteren minder ouderlijk gezag.

4. Digitale wereld en sociale media
Ouders hebben in deze periode minder zicht op wat hun kind online ervaart en doet.

 

Gelukkig zijn er manieren om met machteloosheid tijdens de puberteit om te gaan:

1. Accepteer dat je niet alles kunt controleren

Een van de moeilijkste, maar belangrijkste lessen als ouder is dat je niet alles kunt beheersen. Kinderen maken hun eigen fouten, leren hun eigen lessen en ontwikkelen zich op hun eigen manier. Jij kunt begeleiden, maar niet alles sturen. (natuurlijk ziet dit er per leeftijdsfase anders uit)

 

2. Focus op wat wél binnen jouw invloed ligt

In plaats van je te richten op wat je niet kunt veranderen, kijk naar de aspecten waar je wél invloed op hebt. Misschien wil jullie puber niet met jou in gesprek maar kun jij wel open leren zijn over wat er in jouw binnenwereld speelt.

 

3. Blijf verbinding maken, ook als je kind zich afsluit

Als je kind worstelt en zich niet openstelt, kan dat machteloos aanvoelen. Blijf toch laten merken dat je er bent, zonder te pushen. Soms helpt het om op ontspannen momenten een gesprek te starten, bijvoorbeeld wanneer je samen languit op de bank ligt of een wandeling maakt. Investeer in activiteiten waar je beiden plezier in hebt.

 

4. Wees mild voor jezelf

Je hoeft geen perfecte ouder te zijn—die bestaan niet. Het feit dat je je machteloos voelt, betekent dat je betrokken bent en om je kind geeft. Geef jezelf dus de ruimte om fouten te maken en ervan te leren.

 

5. Zoek steun

Praat met andere ouders, een partner, een professional. Je bent niet alleen in dit gevoel, en soms helpt het om perspectief van anderen te krijgen.

 

6. Laat los waar nodig

Soms is het beste wat je kunt doen, loslaten. Vertrouw erop dat je kind zijn of haar eigen weg zal vinden, met de waarden en liefde die jij hebt meegegeven.

 

Machteloosheid in het ouderschap is een onvermijdelijk gevoel dat bij elke ouder weleens voorkomt. Het betekent niet dat je faalt, maar juist dat je om je kind geeft. Door te accepteren dat je niet alles kunt beheersen, je te focussen op wat je wél kunt doen en steun te zoeken waar nodig, kun je beter omgaan met deze gevoelens. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je er bent—met liefde, geduld en een luisterend oor. En vergeet niet: jullie puber voelt zich nét zo machteloos!

 

Heb jij weleens last gehad van machteloosheid als ouder? Hoe ben jij ermee omgegaan?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.