
Gedrag en emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Emoties sturen vaak je gedrag, en gedrag kan emoties versterken of verminderen. Om patronen in gedrag en emoties te begrijpen en te doorbreken, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe deze elkaar beïnvloeden.
Begrijpen van gedrag in relatie tot emoties
- Emoties als triggers voor gedrag
- Negatieve emoties zoals angst of boosheid kunnen leiden tot vermijdingsgedrag of impulsieve reacties.
- Positieve emoties zoals blijdschap stimuleren vaak openheid en betrokkenheid.
- Automatische reacties: Veel gedragspatronen zijn automatische reacties op emoties, zoals eten bij stress of terugtrekken bij angst.
Onderliggende overtuigingen en gedachten onderzoeken
- Gedragspatronen worden vaak gestuurd door diepgewortelde overtuigingen, zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik moet alles perfect doen.”
- Overtuigingen ontstaan vaak al vroeg, vaak door de omgeving die op een kind reageert.
Patronen doorbreken
- Ontdek wat gedachten, gevoel en gedrag met elkaar te maken. Waarom denk je wat je denkt, voel je wat je voelt en doe je wat je doet?
- Leer je emoties en triggers sneller te herkennen.
- Ontdek tools die je zelf kunt inzetten als alternatief voor het bekende gedrag. Wanneer je bijvoorbeeld boosheid reguleert door heel hard te schelden kun je leren hoe je boosheid weg kunt blazen.
- Zet helpende gedachten in
Leer omgaan met emoties
- Accepteer emoties: Durf te laten zien als je verdrietig bent of leer om hulp vragen wanneer je bang bent.
- Reguleer emoties: zet de geleerde tools in om jezelf te helpen bij het reguleren van emoties
- Emoties doorvoelen: Leer ze waar te nemen zonder dat ze overspoelen, ze willen alleen maar gezien worden, net zoals jij!
De binnenwereld naar buiten brengen

Wanneer emoties te overweldigend zijn, je niet goed kunt vertellen waarom je doet wat je doet of wanneer je nog niet zo goed weet hoe je contact moet maken met je lichaam dan zetten we jouw binnenwereld op tafel!
De binnenwereld op tafel zetten (of in zand) biedt een creatieve en speelse manier voor kinderen om de emotionele dynamieken binnen hun gezin te verkennen. We gebruiken kleine figuren, poppetjes en andere materialen om elk gezinslid te vertegenwoordigen. Ik creëer een rustige en veilige omgeving waarin een kind zich vrij voelt om zijn of haar verhaal te delen, zonder oordeel. Door open vragen te stellen, onderzoeken we samen welke ervaringen bepaalde emoties oproepen en hoe deze zich verhouden tot de rest van het gezin. We bespreken wat de opstelling heeft aangewakkerd, met als doel het begrijpen van gevoelens, de onderliggende behoefte te kunnen terugkoppelen aan ouders en het verbeteren van communicatie.
Om te ontdekken wat je voelt en ervaart, is het belangrijk om contact te leren maken met deze gevoelens. Daarna is het belangrijk deze gevoelens te leren verwoorden.
Het visueel maken van gevoelens kan helpen emoties beter te begrijpen en te uiten. Door gevoelens te concretiseren, kunnen kinderen een helder beeld krijgen van wat ze ervaren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van tekeningen, werken met poppetjes of rollenspellen. Deze visuele representaties maken abstracte emoties tastbaar en helpen bij het proces van zelfreflectie.
Tafelopstelling voor volwassenen
Een tafelopstelling is een methode binnen systemisch werk waarbij gebruik wordt gemaakt van objecten, poppetjes of symbolen op een tafel om een situatie, een familie of een innerlijk proces visueel te maken. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in onbewuste dynamieken en patronen die een rol spelen in iemands leven, relaties of emoties.
Belangrijke doelen van een tafelopstelling:
- Inzicht krijgen in onderliggende patronen
- Helderheid creëren in emoties en relaties
- Verandering en oplossingen vinden
- Verwerking van emoties of ervaringen
- Besluitvorming en richting vinden
Voor wie is een tafelopstelling bedoelt?
• Mensen die vastlopen in hun emoties, relaties, werk of persoonlijke ontwikkeling.
• Mensen die terugkerende patronen willen doorbreken.
• Mensen die beter willen begrijpen waarom ze zich op een bepaalde manier voelen of gedragen.
• Iedereen die op een visuele en ervaringsgerichte manier inzicht wil krijgen in hun innerlijke wereld.