Psychosociale therapie is laagdrempelige, praktische psychologische hulpverlening. De focus ligt hierbij niet alleen op de hulpvragen zelf, maar ook op de manier waarop ze ervaren worden en waar ze vandaan komen. Vaak gaat het om vasthouden aan oude gewoontes en overtuigingen, gedrag en patronen, die soms van generatie op generatie worden doorgegeven. Door inzicht te krijgen in wat je voelt, denkt en doet krijg je ruimte om te groeien.  Bij psychosociale therapie wordt er samen naar oplossingen en hulpbronnen gezocht, die helpen gelukkiger te functioneren in het dagelijkse leven, onder andere door te werken met positieve aandacht, inzet van eigen kwaliteiten en bekrachtiging.

 

Psychosociale therapie is zeer geschikt wanneer je vastloop op sociaal of emotioneel gebied. Maar ook wanneer je als ouders je geen raad weet met bepaalt gedrag van je kind. Of wanneer er behoefte is aan extra ondersteuning tijdens een levens veranderende fase zoals een overlijden, voor, tijdens en na scheiding of bij een verhuizing. 

Enkele voorbeelden van psychosociale therapie die ingezet worden tijdens een traject zijn gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie (CGT),neuro linguïstisch programmeren (NLP).


ACT4kids is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy. Het leert kinderen en jongeren, maar ook volwassenen hun hart te volgen en het gedoe wat ze daarbij tegenkomen, zoals verlies, falen, afwijzing of ongeluk te nemen zoals ze zijn.

Met de ACT4kids methode werk je aan verschillende vaardigheden zoals het innemen van een ander perspectief, het omgaan met gedoe of tegenslagen, het verdragen van moeilijke gevoelens en gedachten in moeilijke situaties, het herkennen van dat wat jij belangrijk vindt in je leven en er naar handelen, maar bovenal: zelf-compassie. Je mag er zijn. Wat je ook denkt, voelt of doet, je bent al helemaal goed.

Om ACT4kids handen en voeten te geven werken we met verschillende metaforen:
Het eiland, het kruispunt, de boom, de uil, het hart, de ik en de olifant.

Elke metafoor heeft zijn eigen doel en vaardigheden, door deze samen in kaart te brengen en te onderzoeken komen we tot jouw gedragsdoel(en) en ontstaat er een begeleidingsplan.