Lichaam 


lichaamsgerichte therapie


We hebben niet zomaar een lichaam. Naast dat we het nodig hebben om te kunnen leven, bewegen en bestaan helpt het lichaam ons ook met verwerken, dragen of te genieten. Maar soms is het genoeg, en dan begint het lichaam tegen te sputteren, het heeft een signaal. Je nek gaat vastzitten, je knieën worden stroef, je hoofd blijft bonken en er zit een knoop in je maag. 


"Therapie is veel meer dan alleen praten!"


Lichaamsgerichte therapie leert je deze signalen te herkennen en te leren luisteren naar de signalen. Als je gespannen bent, wat heb je nodig om te ontspannen. Bij overprikkeling leer je de fases van opbouw herkennen zodat je andere keuzes leert maken. Maar dit geldt ook voor emotieregulatie, je hebt dat mooie lichaam nodig om contact te kunnen maken met je boosheid wil je ervoor zorgen dat er geen vulkaanuitbarsting ontstaat! 

Lichaamsgerichte therapie is tevens heel effect als het gaat om traumaverwerking. Het lichaam slaat namelijk alle fijne maar ook niet prettige ervaringen op. Net zoals je herinneringen. Bij een traumatische ervaring is vaak sprake van een shock effect, door de schrik kom je als het ware een beetje los van je lichaam waardoor je de ervaring minder goed kunt ervaren. Door met het lichaam te werken leer je weer landen, met beiden voeten veilig op de grond staan, waardoor de herinneringen kunnen ontladen. 

De mate van lichaamsbewustzijn en autonomie is afhankelijk van je geboorte, je ouders en je ervaringen. Hier heb je dus niet altijd invloed heb, uit onderzoek is gebleken dat werken met lichaamsgerichte therapievormen helpen in het vergroten  van autonomie, de mate van zelfbeschikking en het ervaren van basisveiligheid.

Mindfulness en Rots&Water zijn hele prettige manieren om het lichaam in te zetten in het benaderen van een hulpvraag. 

 

EFT


 

EFT (Emotional Freedom Technique) is een behandelingstechniek waarin exposure-therapie gecombineerd wordt met acupressuur. Deze combinatie maakt het een krachtige interventie. Het zachtjes kloppen op een serie acupressuurpunten stimuleert de desensitatie reactie van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische ervaring, dooft de stressrespons uit. Traumatische ervaringen worden meestal opvallend snel neutraal. Na de behandeling is het trauma een neutrale herinnering geworden die weinig of geen emotionele reactie meer oproept. EFT ontkoppelt namelijk de negatieve emotionele lading van de vervelende situatie of traumatische herinnering door een her-conditionering van de amygdala in het limbische systeem.

 

Inmiddels is EFT effectieve methode bij uiteenlopende klachten zoals:


• Spanningen of stress
• Paniek
• (Heftige) emoties
• Somberheid
• (Traumatische) herinneringen
• Belemmerende overtuigingen
• Herhalende patronen, zoals je blijven aanpassen, jezelf wegcijferen, steeds de ‘verkeerde’ partner kiezen
• Angst voor iets, bijv. hoogtevrees, faalangst, examenvrees
• Spanningen op je werk / op school
• Fysieke spanningsklachten zoals vastzittende spieren, hoofdpijn, pijn in je rug, etc.
• Toekomstige gebeurtenissen
• Herstellen van overprikkeling
• Slaapproblemen

Tevens is EFT een fijne behandeling om in te zetten tijdens een rouwproces, helpt in de verwerking van het verlies. Rouw betekent voor de meesten het verlies van een dierbare door overlijden echter bij elke vorm van verlies kan men in een rouwproces komen. Denk daarbij ook aan het verlies van een baan, huis, partner door echtscheiding, verlies van gezondheid door gezondheid.