ACT4kids


ACT4kids is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy. Het leert kinderen en jongeren hun hart te volgen en het gedoe wat ze daarbij tegenkomen, zoals verlies, falen, afwijzing of ongeluk te nemen zoals ze zijn.

Met de ACT4kids methode werk je aan verschillende vaardigheden zoals het innemen van een ander perspectief, het omgaan met gedoe of tegenslagen, het verdragen van moeilijke gevoelens en gedachten in moeilijke situaties, het herkennen van dat wat jij belangrijk vindt in je leven en er naar handelen, maar bovenal: zelf-compassie. Je mag er zijn. Wat je ook denkt, voelt of doet, je bent al helemaal goed.

Om ACT4kids handen en voeten te geven werken we met verschillende metaforen:
Het eiland, het kruispunt, de boom, de uil, het hart, de ik en de olifant.

Elke metafoor heeft zijn eigen doel en vaardigheden, door deze samen in kaart te brengen en te onderzoeken komen we tot jouw gedragsdoel(en) en ontstaat er een begeleidingsplan. 

 

Leer je hart volgen ook al vind je uil daar misschien wat van...

 

Bij de ACT4kids therapeut leer je bij Gedoe op het kruispunt vanuit de boom te kijken, naar je hart te luisteren en te ontdekken wat jou uil er allemaal van zegt. Zo leer je dat wat er om je heen en binnen in jou zit beter kennen en kun je zelf een beslissing maken: volg ik mijn uil of mijn hart? Als je je hart wilt leren volgen, dan leer je bij de ACT4kids therapeut hou je jouw kat en de olifant kunt leren kennen en kunt inzetten wanneer het lastig is.
Je doet dit op jouw eigen manier en tempo. Je doet niets wat je niet wilt doen en dat wat je wel wilt doen, doe je omdat jij dat graag wil. Je leer hoe je alles allemaal zelf kunt doen, geen trucje, maar kijkt samen met mij hoe je ACT4kids kunt gebruiken in je eigen leven.

De therapie kan heel verschillend zijn: we kunnen gaan tekenen, knutselen, werken met de poppetjes, lachen, praten, huilen, of alles door elkaar heen. Je krijgt altijd iets mee naar huis, zodat je thuis, op school of waar dan ook kunt oefenen. Zo kun je nóg sneller weer  helemaal zonder hulp zelf onderweg!

(bron: ACT4kids 2021 Monique Samsen)